Beginnen met Ubuntu

Deze site is een aanvulling op het de boeken Basiscursus Ubuntu en Snel aan de slag met Ubuntu, in de vorm van actualiseringen van (sub)hoofdstukken van de boeken, ervaringen van andere beginnende gebruikers en praktische artikelen over het gebruik van Ubuntu, afgeleide 'smaken' van Ubuntu en hun programma's.

Hiren's BootCD: reparatie van een gesloopte Windows installatie

Aan het eind van het vorige artikel over Hiren’s BootCD gaf ik aan dat het eigenlijk niet de bedoeling is om de tools uit te testen met een Windows-installatie waar je graag nog even mee wilt blijven werken. Spelen moet je mijns insziens beperken tot virtuele bakken of een computer die je voor dat doel apart houdt. Helaas, voor mij dan, was ik gedwongen om Hiren’s BootCD direct in te zetten om mijn Windows desktop te repareren. Wat was er aan de hand?

Maar wacht even, jij bent toch een Ubuntu man?

Klopt. Ik doe bijna alles onder Ubuntu, maar zowel op de desktop als de laptop is Windows altijd aanwezig als dual-boot optie. Daar verschillende redenen voor, niet in de laatste plaats omdat ik vooral schrijf voor Windowsgebruikers die met Ubuntu aan de slag willen. Het is dan wel prettig dat ik weet hoe Windows werkt en uit de eerste hand kan ervaren wat wel en niet goed gaat bij het overstappen van Windows naar Ubuntu. En ik ben liefhebber van een aantal games die simpelweg niet onder Ubuntu draaien. Jullie snappen dat de Windowsdesktop gewoon goed moet presteren voor die games.

Wat was het probleem?

Een tijdje geleden besloot ik om de abonnementen voor televisie, telefonie en internet maar eens te bundelen. Dat scheelde mij een paar tientjes per maand, wat met de doorlopende economische crisis mooi is meegenomen. De overstap leverde een belangrijk nadeel op. Ik stapte over van een ADSL-aanbieder naar een kabelaanbieder en dan staat de modem/router direct op een hele andere plek in het huis, met als gevolg dat er een gat was ontstaan van 6 meter tussen de router en de plek waar mij netwerkkabels de rest van het huis in gingen. Op zich een oplosbaar probleem, maar voor het aanleggen van nieuwe kabels had ik geen tijd. In het pakket van de kabelaanbieder zat een USB wifi stick van Thomson en die kon prima dienst doen als tijdelijke oplossing voor mijn desktop. Of liever gezegd, “had prima dienst kunnen doen”, want het stuurprogramma dat werd geïnstalleerd was zo gruwelijk brak (en online was geen beter alternatief te vinden) dat de CPU structureel naar 100% liep. Het stuurprogramma legde mijn computer compleet lam, maakte ‘m compleet onbruikbaar.

De eerste oplossing was om het stuurprogramma dan maar te verwijderen, maar het deïnstallatieprogramma werkte niet mee. Het programma werd ten dele verwijderd, maar het gewraakte stuurprogramma legde de zaak bij de opstart direct lam door 100% CPU naar zich toe te trekken. De tweede oplossing was om de zaak terug te zetten naar een eerder herstelpunt. Dat duurt altijd even, maar helaas. Zelfs radicaal terugplaatsen naar een punt dat twee maanden eerder was aangemaakt loste het probleem niet op. Hardnekkig dus.

Mijn Ubuntu-installaties lopen ook wel eens vast. Dan is het een kwestie van cd in de cd/dvd-drive, herstarten, opnieuw installeren, programma’s selecteren die ik gebruik, installeren en na maximaal derig minuten ben ik weer aan het werk. De laatste keer dat ik Windows opnieuw installeerde was ik in totaal 8 uur bezig, inclusief het binnenhalen van stuurprogramma’s, updates en het installeren van de verschillende softwarepakketten. Het terugplaatsen van een image is sneller, maar ik had helaas geen goed image voor handen. Kortom, dit was de ideale gelegenheid om Hiren’s BootCD in te zetten als alternatief voor compleet opnieuw beginnen.

Stap 1 – Hoe krijg ik het dolgedraaide stuurprogramma weg?

Hiren’s BootCD laat zich opstarten in een actieve Windowssessie (dubbelklik op HBCD Menu in de directory van de cd). Onder Programs, Cleaners vond ik twee tools voor het verwijderen van programma’s: MyUninstaller en Revo Uninstaller.

 

Beide programma’s zijn van het internet te downloaden, dus je zou kunnen stellen dat je daar Hiren’s BootCD niet voor nodig hebt. Maar vergeet niet dat in mijn geval het zoeken op het internet een persoonlijke hel was geworden (100% CPU, dolgedraaid stuurprogramma) en met de cd had ik de tools gelijk voor handen. Mijn keuze viel op Revo Uninstaller. Een paar redenen: op de eerste plaats vond ik de vormgeving een stuk aantrekkelijker en op de tweede plaats geeft MyInstaller wel meer informatie over het te verwijderen programma maar niet meer verwijdermogelijkheden. Dat laatste was nodig om het probleem op te lossen.

Standaard opent Revo Uninstaller met het venster Uninstaller. Een klik op Options maakt duidelijk dat het mogelijk is om het programma met een Nederlandstalige interface te krijgen, maar de taalpakketten zijn niet beschikbaar op Hiren’s BootCD. Onder Tools vind je onder andere de AutoRun Manager, waarmee je inzicht hebt in de programma’s die automatisch worden opgestart. Die tool kwam later nog van pas. Het pictogram Hunter Mode klinkt wel stoer, maar verplaatst zo op het eerste gezicht het programma naar de taalbalk zodat het op de achtergrond blijft draaien. Voor de betaalde versie van Revo Uninstaller is dat nuttig (real-time monitoring), maar voor de gratis versie op de cd minder zinvol.

Hoe verliep de hele opruimactie? We gaan er stap voor stap doorheen.

1. Klik met de linkermuisknop op het programma.

2. Klik op Uninstall.

Revo Uninstaller biedt meerdere opties onder de linkermuisknop. Je kan direct naar de registersleutels gaan van het programma of op Google meer informatie zoeken.

3. Het programma vraagt nu in welke modus je wilt deïnstalleren.

De modus Built-in doet niet meer (of minder) dan het opstarten van de oorspronkelijke deïnstallatie. Het loopt op tot de modus Advanced waarbij Revo Uninstaller op zoek gaat naar alle mogelijke verwijzingen en onderdelen in het register en op de harde schijf. Ik koos voor Advanced want ik wilde echt zeker weten dat er geen spoor van het stuurprogramma over zou blijven.

4. Klik op Next.

Het programma doorloopt nu drie stappen, te beginnen bij het maken van een systeemherstelpunt, het analyseren van de plekken waar het programma stukken heeft opgeslagen en opstarten van de normale deïnstallatie.

5. Klik op Next.

6. Revo toont de registersleutels die na deïnstallatie zijn achtergebleven. Klik op Select all en vervolgens op Delete.

Een waarschuwing is hier, en bij de volgende stappen op zijn plaats. Kijk eerst even goed welke sleutels (of straks, onderdelen) zijn geselecteerd. In dit voorbeeld zijn ook echt uitsluitend Thomson-specifieke onderdelen genoemd, maar bij andere deïnstallaties ben ik ook verwijzingen naar Firefox of Java tegengekomen. En het was niet de bedoeling dat die werden ‘gesloopt’ 😉 .

7. Klik op Next.

Revo laat nu zien welke programma-onderdelen zijn achtergebleven na de deïnstallatie. Voor mij werd duidelijk waar het probleem lag, want het stuurprogramma zelf was nog gewoon aanwezig.

8. Klik op Select All en vervolgens op Delete.

De geselecteerde onderdelen worden naar de prullenbak verplaatst. In mijn geval was dit met uitzondering van de nog geladen onderdelen van het stuurprogramma. Die zouden bij een volgende herstart verdwenen moeten zijn.

En dat was ook zo. Bij de herstart was al duidelijk dat mijn desktop een heel stuk sneller was geworden en programma’s als GIMP en LibreOffice startten weer in seconden op, in plaats van minuten. Maar het probleem was nog niet helemaal opgelost. We gaan verder met de schoonmaakoperatie.

9. Herstart Revo Uninstaller, klik op Tools en vervolgens op Autorun Manager.

In het overzicht is te zien dat er nog steeds een link was naar het stuurprogramma van Thomson. Nu liep/loopt die link wel dood, maar die had eigenlijk ook verwijderd moeten worden.

10. Verwijder handmatig het vinkje bij de betreffende regel.

Nu ik toch bezig was, heb ik direct van Revo Uninstaller gebruik gemaakt om een hoop andere troep weg te halen.

Stap 2 – Is dit het enige probleem?

Het dramatisch trager worden van de desktop was snel terug te voeren op het brakke stuurprogramma, maar ik werk lang genoeg met Windows om niet direct te vraag te stellen of er ook geen andere oorzaken zijn zoals malware.

Op Hiren’s BootCD is Avira Antivir aanwezig en dit was een prima gelegenheid om dit direct te testen. Voor deze test werd de computer herstart met de cd in de cd/dvd-drive. En vervolgens bleek dat het nog niet zo eenvoudig is om een virusscan te draaien met Hiren’s BootCD.

Het eerste probleem was dat via de cd de netwerkverbindingen niet automatisch worden opgestart, waardoor Avira de nieuwste virusdefinities niet kon downloaden. Dit is snel op te lossen door naar Start, Settings Network Connections te gaan. Op dat moment activeert Hiren’s BootCD de netwerkverbinding en kun je online.

Avira biedt vier verschillende scanopties en vervolgens meerdere opties voor wat het met geïnfecteerde bestanden moet doen. Feitelijk werkt alleen maar de optie om de bestanden te scannen en te rapporteren over het al dan niet geïnfecteerd zijn. Wil je de geïnfecteerde bestanden in quarantaine plaatsen of verwijderen, dan krijg je de melding dat de licentie daarvoor ontbreekt. Dat was dus het tweede probleem.

Bij de scan gaf Avira aan dat het een trojan op mijn systeem had gevonden (voor de liefhebbers TR/Crypt.XPack.Gen). Ik heb vervolgens geprobeerd om via de webbrowser van Hiren’s BootCD een online scanner op te starten. Op de cd staat de Opera webbrowser en meerdere online scanners weigerden simpelweg met die browser samen te werken. Dat was probleem 3.

Al schrijvende staat op de achtergrond Trend Micro HouseCall te draaien, op zoek naar de trojan die door Avira is gevonden. Inmiddels is HouseCall twee uur verder en is 61% van mijn systeem onderzocht. Zonder de trojan te hebben gevonden. Zou de Avira een “false negative” als vierde probleem aan het lijstje toevoegen?

Hoe verder?

Mijn Windows desktop draait gelukkig weer als een zonnetje, maar deze ervaring toont wel aan dat het tijd wordt om weer een goede, actuele image te maken van mijn harde schijf. Hiren’s BootCD moet dat ook kunnen. Meer daarover in het volgende artikel.

En dan nog even dit

Ik ben onlangs begonnen met een campagne tegen het gebruik van gesloten standaarden in het onderwijs. De directe aanleiding is de constatering dat 5 tot 10% van de leerlingen geen gebruik kunnen maken van online schoolomgevingen door het gebruik van Silverlight. Ouders en leerlingen die daarover klagen krijgen te horen dat ze maar op Windows moeten overstappen. Dat noemen we gedwongen winkelnering. Het gebruik van Silverlight voor online schoolomgevingen is onnodig en legt overbodige beperkingen op. Door gebruik te maken van open standaarden is een platform-onafhankelijke toegang (dus ongeacht het besturingssysteem, de webbrowser of het device) mogelijk. Meer over de campagne staat hier. Wil je ook de petitie ondertekenen? Dat kan dan hier. Uiteraard hartelijk dank.

3 comments to Hiren’s BootCD: reparatie van een gesloopte Windows installatie

Basiscursus Ubuntu 12.04 en verder

Verschenen november 2012