Beginnen met Ubuntu

Deze site is een aanvulling op het de boeken Basiscursus Ubuntu en Snel aan de slag met Ubuntu, in de vorm van actualiseringen van (sub)hoofdstukken van de boeken, ervaringen van andere beginnende gebruikers en praktische artikelen over het gebruik van Ubuntu, afgeleide 'smaken' van Ubuntu en hun programma's.

Gratis e-book Snel aan de slag met Ubuntu - sideview

Nee, helaas, het gaat hier niet om het boek zoals dat op 20 september 2011 richting de boekhandels is gegaan, maar om vier subhoofdstukken die in de laatste fase op de snijtafel zijn gesneuveld. De tekst was volledig geredigeerd, maar het uiteindelijke boek kwam uit op 320 pagina’s. “Iets” meer dan de beoogde 254 pagina’s. De uitgever, SDU/Academic Service, wilde de aangekondigde prijs niet verhogen. De oplossing was het inkorten van het boek (tot 288 pagina’s) en het online plaatsen van de gesneuvelde content. Een mooi extraatje voor de kopers van het boek, want die krijgen tegen de oorspronkelijke prijs een boek dat 25% dikker is geworden. 😉

Voor degenen die nog twijfelen of Snel aan de slag met Ubuntu iets voor hen is geeft dit e-book een goede indruk geeft van wat u van het boek mag verwachten.

Het hoofdstukje “Hoe maak ik een backup naar een clouddienst?” was oorspronkelijke geschreven als onderdeel van hoofdstuk 2 “Veilig aan de slag met Ubuntu” en het leert u hoe u Dropbox kunt gebruiken voor het veilig stellen van persoonlijke bestanden. Het hoofdstuk “Hoe stel ik mijn favorieten en wachtwoorden veilig met LastPass en Xmarks?” was ook onderdeel van het oorspronkelijke hoofdstuk 2. Met de combinatie LastPass en Xmarks is het eenvoudig om de webbrowser gesynchroniseerd te houden tussen Windows en Ubuntu.

Voor wie niet direct Ubuntu op de harde schijf wil installeren is het hoofdstuk “Ubuntu veilig installeren via VirtualBox” een aanrader. U leert hiermee hoe u VirtualBox onder Windows installeert en vervolgens, daarbinnen, kennis kan maken met Ubuntu. Het hoofdstuk: “Is Ubuntu Tweak iets voor mij?” is bedoeld voor meer ervaren gebruikers van Ubuntu die het niet erg vinden om wat meer experimenteren met hun Ubuntu-omgeving. Het hoofdstuk “LyX-documentmaker, voor professionele documenten” helpt u op weg om zelf hoogwaardige documenten samen te stellen. Zo is dit e-book gemaakt in LyX.

In het e-book vindt u ook de inhoudsopgave van de printuitgave, zodat u een goed beeld heeft van wat het boek u te bieden heeft. Wel een kleine disclaimer: de samenstelling van dit e-book is door onszelf gedaan. SDU/Academic Service heeft de gedrukte uitgave een stuk mooier afgewerkt.

Wij wensen iedereen veel leesplezier, maar bovenal veel plezier bij het werken met Ubuntu. Wij willen ook graag dat zoveel mogelijk mensen te weten komen dat dit e-book beschikbaar is. Met Pay with a Tweet or Facebook draagt u daar aan bij :-) .

PDF

ePub

Opmerking: Er zijn problemen geconstateerd met het lezen van de ePub-versie op Sony e-readers. De tekst is goed leesbaar, maar de afbeeldingen schalen niet goed, waarvoor excuus. Het e-book is prima te lezen op een desktop met behulp van het programma Calibre.

Mobi

Update 21 november 2011

De artikelen uit het e-book staan inmiddels allemaal online:

 

Natuurlijk blijft het prettig als jullie via de sociale media laten merken hoe blij je bent met het boek 😉

15 comments to Gratis e-book Snel aan de slag met Ubuntu – sideview

 • anton

  Dag Jan,

  Ik ga je boek zeker kopen.
  Maar nu wil ik je e-book downloaden zonder een "twitter" of "facebook" account.
  Dat kan niet.
  Wordt dat nog mogelijk gemaakt?
  groetjes

 • bep

  ik wil ook graag het e-book downloaden zonder verplichtingen waar ik niet aan mee wil doen.

  • Beste Bep, ik ben bang dat je dan even zult moeten wachten tot alle artikelen regulier online komen. Maar mag ik het volgende in je overweging meegeven? Ik heb in totaal 12 uur besteed aan het maken van de e-book versie, welke vervolgens gratis beschikbaar komt. Het enige wat nu wordt gevraagd is een Tweet of een berichtje op Facebook. Dat is toch nauwelijks een zware verplichting te noemen?

   Met vriendelijke groet,

   Jan Stedehouder

 • Dave

  ik heb het op facebook geplaatst, maar hoe krijg ik dat boek?

  • jan

   Goedemorgen Dave,

   In dit artikel vind je drie downloadknoppen. Als het goed is kun je dan op de Facebookknop klikken en daarna begint de download.

   Groetjes,

   Jan

   • Theo

    Hallo Jan,

    Heb zojuist een bericht op facebook geplaatst.
    Je hebt het over 'een artikel', maar welk artikel bedoel je nu en waar vind ik dan die downloadknoppen?

    groet,

    theo

 • Dick

  Hallo Jan, ik wil ook graag de twee boeken (Basiscursus en Snel aan de slag) gaan kopen, en dan de aanvullingen downloaden. Net als Anton heb ik echter geen Gezichtsboek-, Kwebbel- of Ingehaakt-profiel (ben nogal kopschuw van 'sociale media'). Kun je er misschien mee leven dat het kopen van de analoge boeken al voldoende tegenprestatie is voor al jouw werk aan de online-aanvullingen? En er dus voor zorgen dat de kopers van de analoge boeken toch ook op een andere manier de aanvullingen kunnen downloaden? Of zit er toch niets anders op dan een Kwebbel-profiel-voor-1-dag aan te maken?
  Met vriendelijke groet, Dick

 • Kees

  Het blijft nu wel erg stil!

 • […] Ik doe bijna alles onder Ubuntu, maar zowel op de desktop als de laptop is Windows altijd aanwezig als dual-boot […]

 • […] Dit artikel is afkomstig van het e-book Gratis aan de slag met Ubuntu […]

 • Ster

  Beste,
  Fijn dat u belangrijke informatie gratis weggeeft. Ik zou dan ook graag bovenstaande free e-book artikelen downloaden. Er werkt echter geen enkele link! Ik krijg telkens de melding ‘page not found’.
  Het gaat er mij niet om dat ik u niet zou willen aanbevelen met een tweet of op facebook, alleen, ik ben niet bezig met tweets en facebook, en wens me daar ook niet op te abonneren.
  Kan ik toch op één of andere manier mijn e-books krijgen?
  Met heel veel dank

  • Jan Stedehouder

   Goedenavond,

   Zo te zien zijn de doorverwijzingen bij een update stukgeslagen, waarvoor excuus. Dat is inmiddels gerepareerde en de artikelen zijn online te lezen.

   Met vriendelijke groet,

   Jan

 • Ster

  Inderdaad, de links werken terug!
  Mijn hartelijke dank!

Basiscursus Ubuntu 12.04 en verder

Verschenen november 2012