Beginnen met Ubuntu

Deze site is een aanvulling op het de boeken Basiscursus Ubuntu en Snel aan de slag met Ubuntu, in de vorm van actualiseringen van (sub)hoofdstukken van de boeken, ervaringen van andere beginnende gebruikers en praktische artikelen over het gebruik van Ubuntu, afgeleide 'smaken' van Ubuntu en hun programma's.

Even terug naar Ubuntu 10.04

De afgelopen week stond vooral in het teken van de mislukte experimenten. Ik had het in mijn hoofd gehaald om op mijn Lenovo x61 touch tablet OpenSUSE te installeren, naast Ubuntu en Windows XP. Nu ben ik al wat jaartjes bezig met multiboot, maar OpenSUSE wist het voor elkaar te krijgen om mijn Ubuntu 11.04-installatie compleet te verknallen. Gelukkig hangen mijn bestanden in de cloud (SpiderOak), waardoor de pijn niet zo erg was. OpenSUSE is een van de meest onvriendelijke distributies, want het weigert al jaren om andere geïnstalleerde Linux-distributies te herkennen (in ieder geval de distributies die op een uitgebreide partitie staan) zowel bij de voorgestelde partitie-indeling als bij het samenstellen van het bootmenu. Maar dat het mijn Ubuntu installatie compleet onbereikbaar maakte, was voor mij ook nieuw.

In de gauwigheid heb ik toen maar Ubuntu 11.10 geïnstalleerd. Die is nog volop in ontwikkeling, maar je ziet de verbeteringen. Deze week kwam ook de nieuwste Mandriva uit, een distributie die de beste KDE-distributie wil worden. Nieuwsgierig als ik ben, heb dat naar Ubuntu 11.10 geïnstalleerd. En verdikkie, Mandriva haalde ter plekke een OpenSUSE uit. Niet alleen herkende het mijn Ubuntu installatie niet voor de bootloader, het was ook nog eens volstrekt ongehoorzaam. Ik had de Mandriva bootloader in de eigen bootpartitie geplaatst, maar heeft desondanks het oorspronkelijke GRUB op /dev/sda om zeep geholpen. Not amused dus.

Ik besefte toen dat ik mijn Lenovo deze weken iets te veel nodig heb voor mijn werk en dat het dan niet zo handig is om met experimentele distributies te gaan rommelen. De Ubuntu 10.04 cd was snel genoeg gevonden. Bijkomend voordeel van Ubuntu 10.04 is dat de verschrikkelijk mooie Bisigi thema’s er prima mee samen gaan. Wat me verder opviel was de snelheid van Ubuntu 10.04 in vergelijking met de latere vrijgaven.

Goed, de zaak draait weer stabiel. Het experimenteren wordt voorlopig verplaatst naar een niet-productie computer. Zoals het eigenlijk ook hoort. 😉

5 comments to Even terug naar Ubuntu 10.04

 • gast

  tijd voor virtualbox?

  • jan

   Voor een snelle test, zeker, maar voor wat intensiever gebruik? Dan kies ik liever voor een directe installatie 😉

 • Richard

  Tijd voor Fedora of misschien ander Debian variant? Ubuntu is bezig zichzelf helemaal uit de markt te prijzen met Unity …
  Zo denken er meer over, kijk hier ook maar eens http://cristalinux.blogspot.com/2011/09/ubuntu-se

 • david

  echt heel jammer wat ze nu doen en laten zien.
  Ubuntu was voor mijn altijd het mooist,snel,goed.
  maar nu denk ik ook om over te stappen (mandriva) denk ik
  is ook goed.

 • openSUSE heeft nog Grub 1, terwijl Ubuntu al enige tijd Grub 2 heeft. Als je Suus installeert *na* Ubuntu, dan "ziet" de Grub 1 van Suus geen opstartbare Ubuntu op de schijf: Grub 2 is te nieuw voor Grub 1, die daar geen raad mee weet.

  Ubuntu lijkt dan verdwenen, maar is het niet. De oplossing is dan, om met de Ubuntu LiveCD eventjes Grub 2 te herstellen. Grub 2 ziet wel Grub 1-distributies, dus daarmee heb je het probleem dan opgelost: je kunt voortaan netjes kiezen of je Suus of Ubuntu wil opstarten. Je moet het even weten. :-)

Basiscursus Ubuntu 12.04 en verder

Verschenen november 2012