Beginnen met Ubuntu

Deze site is een aanvulling op het de boeken Basiscursus Ubuntu en Snel aan de slag met Ubuntu, in de vorm van actualiseringen van (sub)hoofdstukken van de boeken, ervaringen van andere beginnende gebruikers en praktische artikelen over het gebruik van Ubuntu, afgeleide 'smaken' van Ubuntu en hun programma's.

Aan de slag met Ubuntu, het volgende boek

Is Ubuntu 11.04 met de Unity grafische werkomgeving klaar voor eindgebruikers?” was de vraag waar Frits de Jong en ik na het uitkomen van de nieuwste versie van Ubuntu bij stil hebben gestaan. De grafische omgeving is fors veranderd en dat alleen zou een actualisering van de Basiscursus Ubuntu voldoende rechtvaardigen. Uiteindelijk hebben we, in overleg met de uitgever, besloten om dat niet te doen. Er komt een nieuw boek met als titel: “Aan de slag met Ubuntu”.  Waarom dit besluit en wat mogen jullie van het nieuwe boek verwachten?

Waarom geen update van de Basiscursus Ubuntu
We hebben de Basiscursus geschreven op basis van de meeste recente LTS-versie, Ubuntu 10.04. Het boek is bedoeld voor beginnende gebruikers van Ubuntu. Frits en ik hebben wel het gevoel dat de Basiscursus bij een volgende uitgave veel meer naar gebruikers met profiel 2 toegeschreven moet worden. In de Ubuntu-gemeenschap zie je regelmatig het advies voorbij komen om beginnende gebruikers vooral naar de LTS-versies te verwijzen. Deze zijn een heel stuk stabieler en gaan een paar jaar mee. De tussenliggende uitgaven van Ubuntu hebben wat meer experimentele kantjes. Ubuntu 10.04 is een prima uitgave, niet in de laatste plaats dankzij het werk dat in het 100 Papercuts project is verzet.

Ubuntu 11.04 bevat wellicht de grootste vernieuwing van de afgelopen jaren, de nieuwe Unity grafische werkomgeving voor de reguliere desktop. Als je al wat jaartjes ervaring hebt met de GNOME omgeving, dan is het even wennen. Maar Unity heeft potentie.

Helaas hebben Frits en ik ook gemerkt dat Unity nog niet ‘af’ is. Waar via het 100 Papercuts project de ruwe kantjes uit GNOME zijn geslepen, moet iets dergelijks voor Unity nog gebeuren. Te vaak en te snel liepen we tegen eigenaardigheden aan waar je gebruikers met profiel 2 niet mee wilt confronteren. Niet als je ze enthousiast wilt maken voor Ubuntu. Voor meer ervaren gebruikers, gebruikers die ook onder Windows kunnen en willen ‘pielen’, zijn die eigenaardigheden geen (grote) belemmering.

Aan de slag met Ubuntu
En dus hebben we besloten om de Basiscursus Ubuntu vooralsnog bij Ubuntu 10.04 te houden.  Het nieuwe boek “Aan de slag met Ubuntu” richt zich op beginnende gebruikers met profiel 3 en hoger. We gaan ook wat anders insteken dat bij de Basiscursus.

Natuurlijk gaan we uitgebreid in op Unity, hoe je daar het best en het snelst mee kan werken en hoe je Unity naar je hand kunt zetten. Het onderdeel Installatie bespreekt straks ook het migreren van de e-mail- en contactgegevens uit Microsoft Outlook.  De uitleg van de beschikbare programma’s gaat fors op de schop. We hebben het geheel opgedeeld in veschillende gebieden (foto, video, muziek, tekst, contacten, et cetera). Bij de bespreking wordt het veel minder: “Dit is programma X en dit kun je er mee”, maar meer: “Hoe doe ik Y met programma X?”.

“Aan de slag met Ubuntu” moet dus een echt ‘doe-boek’ worden. We denken dat we hierdoor ook beter in staat zijn om de kracht van de open source werkplek te laten zien. Uiteindelijk gaat het er om wat je er als nieuwe gebruiker praktisch mee kunt doen.

Praktisch, maar zonder problemen?
Frits en ik hebben de eerste schrijfdagen achter de rug. Dan ben je toch heel intensief met Ubuntu 11.04 bezig en loop je tegen problemen aan. Het is de bedoeling om die problemen, en de oplossingen, ook te benoemen in het boek. We willen handvatten aanreiken om problemen te analyseren en op zoek te gaan naar oplossingen die vast al zijn bedacht.

Op naar de deadline
De komende weken wordt het druk. Onze uitgever verwacht het nieuwe manuscript op 20 juni in zijn brievenbus. Het is altijd weer leuk om met een nieuw boek bezig te zijn en zeker nu we de kans hebben een nieuwe insteek uit te werken. Ik probeer jullie op de hoogte te houden van het schrijfproces 😉 .

6 comments to Aan de slag met Ubuntu, het volgende boek

 • Ik denk dat de grootste vernieuwing van de laatste jaren gewoon Gnome 3 met de Gnome Shell is. Zie nog steeds het nut niet in van Unity, behalve dan om weer een ander pad binnen Linux in te slaan wat vooral voor de beginnende gebruikers verwarend is. Maar goed, succes met het boek, maar … waarom geen boek met Ubuntu en de Gnome Shell :)

  • Goedemorgen Richard. In mijn vorige artikel schreef ik over GNOME 3: "Voor deze eerste vrijgave van Gnome 3 geldt hetzelfde als bij de vrijgave van KDE 4 een aantal jaar geleden: waarschijnlijk in potentie fantastisch, maar nog lang niet klaar voor breder gebruik." Zowel GNOME Shell als Unity betekenen een breuk met de GNOME 2 omgeving. De volgende generatie beginners heeft daar overigens geen last van, die begint met wat er wordt aangeboden. En dat is Ubuntu is met Unity, hetgeen dan ook de verklaring is waarom op dit moment geen boek wordt geschreven over Ubuntu met GNOME Shell 😉

 • Peter

  De nieuwe Ubuntuversie verliest veel van het oude waraan is gehecht bent geraakt. Zoals het feit dat ik er maar niet in slaag om naast Firefox Google chrome te installeren. Eerder een fluitje van een €cent. Jammer ook dat niet zoals eerst binnen toepassingen de programma per soort programa zijn verzameld of kun je daaraan wat doen, als leek bedoel ik?. Ik hoop dat ik, nu of via het nieuwe boek dergelijke problemen kan oplossen.

  • Goedemorgen Peter,

   Klopt. Ik denk dat veel bestaande gebruikers een periode van gewenning moeten doormaken. Nu hebben we ons in het verleden al van de reguliere Windows omgeving los kunnen weken, dus dit zal ook wel lukken 😉 . Voor mij was het geen probleem om Google Chrome naast Firefox te installeren, ik gebruik ze nu ook naast elkaar, dus ik hoor graag wat je hebt geprobeerd.

   De groepering per soort is er nog steeds, maar wat meer verborgen. Als je in de balk op Toepassingen klikt, vind je in het nieuwe scherm linksboven een pull down met daarin de bekende categorieën.

   • Peter Bohmer

    Hallo,
    Nog even bedankt voor de tip. Langzamerhand wordt het een en ander mij duidelijker. Google Chrome nu ook geïnstalleerd. Waarom het eerder niet lukte. Ik weet niet wat er verkeerd ging.
    Windows gebruik ik nog zelden. Maar zonder kan niet daar niet alles in Ubuntu kan.

 • […] van Probleemloos overstappen op Linux en hij heeft een goed beeld van de doelgroep waarvoor we Aan de slag met Ubuntu schrijven. Een nieuw boek betekent ook een nieuwe omslag. De omslag is ontworpen door Sjef […]

Basiscursus Ubuntu 12.04 en verder

Verschenen november 2012